Yayın Tarihi: 30.08.2023 23:04

Neden Aşçılık?

Yiyecek-İçecek sektörünün Türkiye’de büyüme ivmesi en yüksek sektörlerden biri olması nedeniyle, bu alanın her dalında yetişmiş, eğitimli eleman ihtiyacı diğer tüm meslek kollarının yanı sıra daha çok  yer almaktadır. Otel işletmeleri, Restaurantlar, İŞKUR ve insan kaynakları alanında çalışma yapan kuruluşların verilerine bakıldığında, Türkiye’de bu sektörün ihtiyacı olan “aşçı“ların nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemiz genelinde hizmet sektörüne duyulan ihtiyacın artması, nüfus yaş dağılımındaki değişimin etkileri, çalışma imkanlarının yaygınlaşması, aranan personel olma gibi faktörler; Aşçılık, Mutfak Sanatları ve Gastronomi bölümlerinin daha çok tercih edilmesini büyük ölçüde desteklemektedir.

Ülkemizde Aşçılık programlarına gösterilen ilginin nedenlerinden biri de, bu alandaki personel ihtiyacıdır. Diğer sektörlerde işsizliğin halen daha önemli bir sorun olduğu ortamda, daha kolay iş bulunabilecek bölüm ve programlara yönelinmesi beklenen bir sonuçtur. Bu sektörde çalışmak, para kazanmanın ötesinde, insani değerler bakımından da nitelikli bir kişilik yapısının oluşumunu gerekli kılmaktadır. Yani, bir AŞÇI, iyi düzeyde teknik ve teorik bilgilerle donanmanın yanında, doğrudan insan sağlığını ilgilendiren bir iş yapacağı için, yüksek düzeyde de insani değerlerle eğitimini almalıdır.

 

 

 

Neden Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokulu?

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi birimi olarak, 2016-2017 yılında ilk defa öğrenci alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamış olan Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokulu’nun neden öğrenci adaylarımızın tercihleri arasında yer alması gerektiğini daha iyi anlatabiliriz.

Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokulu, 2016 yılında ilk öğrencilerini almış, Tam teşkil okul binası, Tam kapasite, endüstriyel uygulama mutfağı ile aynı anda 30 öğrencinin ikili gruplar halinde çalışmasına olanak tanımaktadır. Teorik dersler olduğu kadar uygulama dersleri ile öğrenciler pratikliğini geliştirmektedir. 1.sınıf yaz döneminde 60 iş günü zorunlu iş yeri stajı ile kendi tecrübelerine tecrübe katmaktadırlar. Deneyimli akademik kadrosu ve imzalanmış olan iş protokolleri ile 2.sınıf bitiminde, meun konumundaki öğrencilere iş garantisi sunmaktadır.

Deneyimli Akademik Kadro

İlk öğrencilerini Eylül 2016’da alan okulumuz, 2016’dan bu zamana kadar, okulun fiziki imkânlarının tamamlanması, derslik ve laboratuvarların oluşturulması, akademik kadrosunun görevlendirilmesi çalışmalarını adım adım tamamlamış ve ilk mezunlarını vermiştir. Her iki programımızda her biri alanlarında uzman, akademik açıdan yeterli ve sektörde deneyimleri olan akademisyenlerimiz bulunmakta olup, akademik kadro sıkıntımız bulunmamaktadır.

Uygulamalı Eğitim ve Yeterli Fiziki Donanım

Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokulu, Aşçılık programı için yeterli teknik altyapıya sahip tam kapasite uygulama mutfağı olup, mutfak dersleri sürekli uygulamalı olarak mutfakta yapılmaktadır.

Özellikle Ekmekçilik dersi için, uygulamalı noktasında sektör ile temas halinde olup, büyük endüstriyel fabrika ve otellerde iş yeri eğitimi ve ekmek üretimi altyapı eğitimlerini destekleyici olarak kullanmaktadır.

Mesleki Gelişim Aktiviteleri

Öğrencilerimizin yiyecek-içecek sektöründe çalışmaya aday oldukları alanlarla ilgili olarak, sadece ders ve uygulama çalışmalarıyla değil, diğer mesleki gelişim aktiviteleriyle desteklenmeleri için her yıl gerekli planlamalar yapılmaktadır.

Bu amaçla, öğrencilerimizin mesleki vizyonunu geliştirecek ve piyasayla ilgili bilgilerini geliştirecek konferanslar, seminerler, kurslar ve çalıştaylar düzenlenecektir.

Bu çerçevede:

*Mesleki konferanslar, Mesleki seminerler
*Teknik Gezi ve İş Yeri Eğitimleri
*Uygulamalı Workshoplar

Yüksekokulumuzda Kariyer Temsilciliği birimi bulunmakta olup, öğrencilerin kariyerlerini planlama, soru-cevap ve diğer soruları için “Kariyer Temsilcisi”  bir öğretim görevlisi bulunmakta olup, öğrencilere danışmanlık yapmaktadır. Bununla birlikte ISUBÜ Kariyer Merkezi, İŞKUR ve kariyer kuruluşlarıyla iş arama, CV hazırlama, mülakat gibi konularda kurs ve bire bir danışmanlık çalışmaları da yapılmaktadır.

Sosyal, Kültürel ve Sportif İmkânlar

Okulumuzda öğrencilerimizin eğilim ve taleplerine uygun olarak sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar yapılmaktadır. Gerek üniversitemiz imkânları gerekse Şarkikaraağaç STK’ları ile yapılacak işbirliği çalışmalarıyla istenen alanlarda kurs ve benzeri çalışmalar yapılmaktadır. Müzik, sanat, spor çalışmaları için uygun ortamlarımız mevcut olup, Aşçılık ve Gastronomi topluluğu, öğrencilerin kulüp ve topluluk çalışmaları için de her türlü desteği vermektedir.

Etkin Danışmanlık Desteği

Okulumuz, 2016 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamasına rağmen, yeni kurulan bir eğitim kurumu olarak nitelendirilmekte, ülke çapında iddialı olma hedefini taşımaktadır. Bu konuda, en çok önem verdiğimiz hususlardan biri de, öğrencilerimizin akademik anlamda etkin bir danışmanlık sistemiyle yönlendirilmesi ve desteklenmesi hususudur.

Akademik kadrodaki öğretim elemanlarımız, ders ve uygulama çalışmalarının dışında, öğrencilerimize bire bir danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu hizmetin esas amacı, kariyer planlamanın doğru yönetilerek, öğrencilerimizin sektörde doğru bir kariyer planlamasıyla hareket etmesini sağlamaktır.

Dinamik ve akademik olarak profesyonel bir ekiple, iş bulma olanaklarının yüksek olduğu bir sektöre, iş garantisi sunan; yeterli bilgi ve deneyimle hazırlanmak için doğru seçeneklerden biri olduğunu inandığımız Şarkikaraağaç Turizm MYO Aşçılık Programına sizleri bekliyoruz.

Bize Ulaşabileceğiniz Websitesi ve Sosyal Medya Hesaplarımız

Web:http://sktmyo.isparta.edu.tr/
Facebook:  https://www.facebook.com/skturizmmyo/
İnstagram: @isubu.ascilik.skturizmmyo